HOKCOMPOSITIE

Beste allemaal,

Wat vond ik het geweldig om afgelopen woensdag te zien dat jullie allemaal de straat op zijn gegaan!

Hieronder heb ik voor jullie nog een aantal tips & links naar handige artikelen over compositie (en dan voornamelijk mbt portretfotografie) neergezet.

mona lisa golden ratio

1. Context

Als eerste, wat wil je laten zien? Alleen het gezicht? Of wil je juist wat meer van de omgeving laten zien? Hier bij dit project (Humans of Kampen) is het relevant om na te denken over wát je wil vertellen. Zowel met je foto’s, als in je tekst. 

Als je maar 1 foto wil maken, dan is het dus goed om er over na te denken of en wat je van de omgeving wil laten zien. Als je een twee- of drieluikje wil gaan maken, dan kan je er voor kiezen om in 1 of 2 foto’s wat meer van de omgeving te laten zien (of minder, denk details).

2. De regel van derden

De regel van derden is een compositierichtlijn waarbij je onderwerp in het linker of rechter derde deel van een afbeelding wordt geplaatst, waardoor het overige twee derde deel meer open blijft.( Er zijn ook andere vormen van compositie, maar de regel van derden leidt meestal tot boeiende en goed ingedeelde opnamen.) 

Bij portretfotografie is het vaak mooi om de ogen van je onderwerp de bovenste eenderde lijn van het beeld te zetten. Tenzij je natuurlijk een ’ten voeten uit’ (van top tot teen) portret maakt. In dat geval kan je het onderwerp eenderde van je volledige beeld in beslag laten nemen, links, rechts of in het midden.

Hier een linkje met een artikel, met plaatjes, en nog een linkje

En nog een linkje, waar de gulden snede ook wordt uitgelegd.

Heel in het kort:

Een sterke compositie is niet alleen van dingen zoals de regel van derden afhankelijk. Maar ook van bv het licht, de lijnen, andere vormelementen in je foto.  

Voor dit project raad ik je aan, om als allereerste te kijken naar wát je wil vertellen, en hoeveel foto’s je (ongeveer) daarvoor wil gebruiken.

Als ik naar mijn eigen foto’s kijk, heb ik vaak  al de neiging om mijn onderwerpen, of in ieder geval datgeen waar ik de focus op wil leggen, eenderde van het beeld in beslag te laten nemen (of, bij close portretten de ogen dus op ruwweg de bovenste 1/3e lijn).Bij half-totaal en totaal portretten (dus de halve, of de hele persoon) maak ik de foto vaak net iets ruimer, dan kan ik altijd later nog een beetje spelen met de uitsnede. 

Hak mensen niet af op de gewrichten, of uiteindes. Met andere woorden, hak de handen of voeten niet af. Een goeie stelregel is ‘als het buigt, hak ’t dan daar niet af’. Hier een linkje met een artikel wat daar wat dieper op in gaat. Wel engelstalig, maar wel met plaatjes 🙂

De meeste camera’s (ook op je telefoon) geven je de optie om het raster standaard op je scherm te tonen. Zet die aan, als visueel hulpmiddel (bij mij op m’n telefoon bv., staat die onder ‘instellingen > camera > raster’

Als je de tijd hebt, oefen dan veel en schiet een ruime selectie, staande en liggende (dus verticaal en horizontaal). En kijk dan op een groter scherm, bijvoorbeeld op je computer, om nog eens goed te kijken wat wel en niet werkt en waarom.

En vooral, heb veel plezier, haal de lol uit het spreken met mensen die je anders nooit zou spreken en het mogen vastleggen van iemands verhaal.

LINKS

Zoom academy

Photofacts

Lightroom Presets (engelstalig)